GERİ GÖNDERME MERKEZİ 'NE HAYIR
Tarih: 14.05.2019 | Okunma Sayısı: 2503

  Niğde  gündemine GERİ GÖNDERME  MERKEZİ kurulacağına ilişkin bir hadise yerleşti. Gündeme ilişkin yaptığımız araştırmalarda  Adana, Ağrı, Antalya, Aydın Çanakkale, Edirne, Erzurum (2), Gaziantep, Hatay, İstanbul (3), İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Malatya, Muğla, Van (2), Iğdır ve Osmaniye’de Geri Gönderme Merkezi’nin bulunduğu Çankırı, Bursa, İstanbul, Bayburt, Ankara, Hatay ve Tekirdağ olmak üzere 7 adet Geri Gönderme Merkezi’nin daha yapılacağı, ayrıca, AB Projesi ile Adana, Niğde, Balıkesir, Kütahya, Malatya ve Urfa’ya 6 adet Geri Gönderme Merkezi ihalesinin de yapıldığını. Yeni yapılacak 13 Geri Gönderme Merkezi ile toplam Geri Gönderme Merkezleri’nin sayısının ise 37’ye çıkacağını öğrenmiş bulunmaktayız.

         Nedir bu GGM leri ve ne gibi sorunlara yol açacak? Bu merkezlere ilişkin bir genelge çıkartılmış ve genelgede kuruluşu, amaca dayanakları ile yapılacak işlemler tek tek anlatılmıştır. Niğde ili Bor ilçesinde böyle bir merkezin yapılacağı kamu oyu ve basın ile paylaşılmış bir konu olmaması dikkat çekicidir.

        Baro olarak yaptığımız araştırmalarda geri gönderilecek sorunlu mültecilerin  kısa süreli ikamet edeceği yerler olarak kullanılacağı, barınma alanları olarak adlandırılsa da yönerge okunduğunda hiç de kısa süreli ikamet gibi olmadığı anlaşılmaktadır. GGM lerinde mültecilere  tercüman, psikolog, sosyolog , sosyal çalışmacı, özel güvenlik görevlisi, temizlik personeli , teknik personel, yemek firması personeli, gibi belki de bir çok vatandaşımızın yararlanamadığı imkanlardan yararlandırılacak olan bu merkezlerde yerleştirilenler sorunlu mültecilere  hastane , kıyafet, kantin gibi birimlerden de ücretsiz yararlandırılacaklardır.

       Göç idaresi tarafından kurulan bu merkezlerin ne kadar çok olduğu , bunlara ne kadar harcama yapıldığı da bir muammadır. Bu merkezlerde kaçak göçmenler dışında geçici sığınmacıların da barındırılıp barındırılmadığının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu merkezilerin mülteciler gittikten sonra hangi amaca hizmet edeceği de kamu oyu ile paylaşılmalıdır. Yanlış politikalarla ülkemize doldurulan bu mültecilerin sorunlu olanlarının ilimizde barındırılmasını kabul edilmez olarak bulmaktayız. İlimize hava limanı, hızlı tren, otoyol inşaatının hızlandırılması, fabrika gibi yatırımlar beklerken 400 adet sorunlu mültecilerin konaklayacağı inşaatların yapılmasını istemiyoruz.

        Niğde nüfus olarak küçük bir il olup kendi halinde  bir yapıya sahiptir. İlerde  meydana gelecek sürtüşmelerin bu merkezler de sonlandırılması gibi tehlikelerle de  karşı karşıyayız. Bu merkezler asla kabullenemeyeceğimiz yerlerdir. Ülkemizi geçici mülteci kampına çevirmeye  çalışan Avrupa birliğini de kınıyoruz. Ayrıca da  Ülkemi yönetenlere  ‘Alın siz şu üç kuruşu bunlara bakın, siz bakımevisiniz, siz bağımsız bir ülke değilsiniz. Size parayı veririz; bu Suriyelilere baktırırız.’ gibi bir dayatmayı da kabul etmemiz söz konusu değildir. Biz  Türkiye Cumhuriyeti’nin onurlu evlatları olarak bunu asla kabul etmiyoruz.

         Biz bu şehrin geleceğinin sahibiyiz. Belki de şu ana kadar ilimize  az sahip çıkmış olsak da bundan sonra şehrimize daha çok sahip çıkıp kötü bir gelecek bırakmak istemiyoruz çocuklarımıza. Göç idaresi yetkililerine sesleniyoruz; Niğde-Bor gibi  nüfusu oldukça küçük bir  ilçede  merkezin kurulması kesinlikle yanlıştır. Ülkenin gündeminden hiç düşmeyen mültecilerin ülkemizden bir an önce ülkelerine gönderilmesi gerekmektedir. Bu ve buna benzer merkezler kurularak mülteci sorunlarının ülkemde köklü bir hale getirilmeye çalışılması da ayrı bir sorundur. Ülkemizde   Nüfusundan fazla mülteci barındıran illerin ne hale geldiğini biliyoruz. Ekonomilerinden tutun, sosyolojik yapılarına kadar ne durumda olduğu da malum. İlimiz kendi halinde huzurlu bir kenttir. Mülteciler alınarak Niğde’nin dolayısı ile Bor ilçesinin  huzurunun bozulmasını istemiyoruz.

       Mültecilerin kısa süreliğine getirileceği söylenebilir yetkililerce; ama bu kişilerinin yakınlarının ilimizde ve ilçelerimizde sıklıkla göreceğimizi de göz ardı edilmemesi gerekir.  Güzel ülkemin şirin kenti Niğde ilinde huzurlu bir şekilde yaşamak istiyoruz. Sivil toplum örgütleri, kamu oyu, basın ve Niğde halkı gelin huzurumuzun bozulmaması için çok gizli bir şekilde yapılması planlanan bu geri gönderme merkezine HAYIR diyelim.
23.11.2024
AV. EMİN ALPER ÖZTÜRK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.