BASIN VE KAMUOYUNA
Tarih: 1.11.2021 | Okunma Sayısı: 655

 

NİĞDE BAROSU KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU 

BASIN AÇIKLMASI 

 

ŞEBNEM ŞİRİN’İN KATLEDİLMESİNİ ŞİDDETLE NEFRETLE  KINIYORUZ! 

 

Her gün yeni bir kadın cinayeti haberiyle sarsılıyoruz. 25 yaşındaki Şebnem Şirin, ayrılmak istediği erkek tarafından boğazından bıçaklanarak öldürüldü. Hayatının en güzel dönemlerinde yaşamdan koparılan bir çiçek. Erkek arkadaşı tarafından sabahın erken saatlerinde boğazı kesilerek katledilen bir evlat, bir abla, bir kardeş. Kadınlarımız hep en yakınları tarafından şiddet görmekte ve katledilmektedir. Pek çoğu ise görmüş olduğu şiddet karşısında halen yaşam mücadelesi vermektedir.  

 

Şiddeti uygulayanların cezalandırılması için ve şiddetin önlenebilmesi için asgari düzeyde, şeklen ağır yasalar yapıldı. Kafası gözü kocası tarafından dağılırken, can havliyle söz söyleyen bir kadının çığlığı, haksız tahrik sayıldı. Karısını, kızını, ablasını ya da sırf kendi bedenî zevklerine karşı koyduğu için hiç tanımadığı bir kadını öldüren erkek lehine sırf duruşmalarda sessiz durdu diye iyi hal indirimi uygulandı. Cinsel saldırı suçlarında caydırıcılık yönünün ağır basması için cezaların daha da arttırılması, tahrik indiriminin kaldırılması, bu suçu işleyenlerin özel infaz rejimine tabi tutulması, gerekmektedir. Kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddetin, tecavüzün, kadının emeğinin ve bedeninin sömürülmesinin temelinde; kadını ötekileştiren, kadını yok sayan, ayrımcılığı ön plana çıkartan, kadını bir meta-bir obje olarak gören ataerkil-erkek egemen toplum anlayışının yansımaları yatmaktadır. Ülkemizde yaşanan bu yüz karası olayı nefretle kınıyoruz. 

              

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı 30 Haziran 2021 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiş olup tanıtım toplantısı ile   kamouyu ile paylaşılmıştır. Kadınları her türlü şiddetten korumak, kadına yönelik aile içi şiddet ve şiddet olaylarını önlemek, bunları kovuşturmak ve ortadan kaldırmak için gerekli adımlar, başta hükümet olmak üzere tüm kesimlerce atılmalıdır. Özellikle yargı, polis ve sağlık birimlerinin eğitimine yeterli bütçenin ve zamanın ayrılması, kadına yönelik şiddete yataklık edenlerin de cezalandırılması, ilk ve orta öğretimde kadın erkek eşitliği ve kadına yönelik cinsel ayrımcılığın ortadan kaldırılması için eğitime yönelik derslerin konulması, şiddet mağdurunun korunması ve psikolojik desteğin sağlanmasıyla birlikte, şiddet mağduru kadının ikâmetgahının değiştirilmesi ve geçimini sağlayabilmesi için gerekli maddi desteğin devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. 

 

             Kadına yönelik şiddet esasen bir insanlık suçudur. Tüm kurum ve kuruluşlar ve özellikle vatandaş olarak her birimiz bu hususta gerekli sorumluluğu almalıyız. Bizler hukukçu olmamızın yanı sıra bu ülkenin bir ferdi olarak öncelikle Şebnem’i yaşamdan koparan insanlıktan nasibini almamış, fail başta olmak üzere kadınlarımıza yönelik her türlü şiddet eylemi içerisinde bulunan tüm faillerin en ağır şekilde cezalandırılması için sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Yaşanan bu acı olay nedeniyle başta ailesi ve sevenleri olmak üzere tüm ülkemize baş sağlığı diliyor, herkesi toplumsal duyarlılığa ve uyanışa davet ediyor, kadın cinayetlerini nefretle  kınıyor bu vahim olayın failinin en ağır cezayı alması gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.  

 

 

 

Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu  

10.11.2024
AV. EMİN ALPER ÖZTÜRK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.