8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Tarih: 8.03.2016 | Okunma Sayısı: 2632
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu yıl 8 Mart Dünya kadınlar günü nedeniyle Şehit ve Gazi ailelerimiz için bir kahvaltı programı düzenledik. Her yıl farklı etkinlikler, eğlenceli programlar yapılıyordu. Bu yıl ülkemizde yaşanan üzücü olaylar, şehit haberleri sebebiyle şehit ve gazi ailelerimizin yanında olmak ve onlara bir nebze destek olabilmek için böyle bir etkinlik düzenledik.

Dünyada hiçbir milletin kadınına Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekten Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez diyen Aytekin; “ Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarla eken kucağındaki yavrusuyla yağmur çamur demeden cephenin ihtiyaçlarını karşılayan, onlar hem yüce hem fedakar Anadolu kadını olmuştur diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk doğumdan ölümü kadar hayatın her anlamında varlıklarını hissettiğimiz bizi biz yapan değerli kadınlarımızın bu özel gününün Niğde Barosu Kadın ve çocuk hakları komisyonu olarak yürekten kutluyoruz.

8 Mart Kadınlar için bir kutlama günü değil kadın hakları ve dünya barışı günü olarak tüm dünya kadınları arasında bir dayanışma günüdür.

 

 • Dünyada 54 ülkede kadınlara yönelik ayırımcı yasalar var,

 

 • Dünya nüfusunun yarıya yakını kadın iken dünyadaki işlerin %66 sı kadınlar tarafından görülürken malların %99 u erkeklere ait ,

 

 • Dünya genelinde mültecilerin %80 i kadın,

 

• Okuryazar olmayan her üç kişiden biri kadın,

 

• Dünyada her üç kadından biri hayatının bir döneminde şiddete maruz kalıyor,

 

• Her 5 kadından biri cinsel taciz, tecavüze uğruyor,

 

• Siyasette iş dünyasında kadın oranı gelişmiş ülkelerde bile çok düşük. Bu listeyi çok uzatabiliriz ancak bunlar bile dayanışma ve farkındalık yaratma için yeterli sebepler. Ülkemizde baktığımızda ise; AB uyum sürecinde 2002 tarihli Medeni Kanundan, 2003 tarihli iş kanunundan ve 2005 tarihli ceza kanunundan kadın erkek eşitliğini ihlal eden hükümler büyük öl-çüde kaldırılmıştır. Yasal haklarda adım adım gelişmeler olduğu görülmektedir. Ancak yine de raporlarda kadın erkek eşitliğinde dünya sıralamasının sonlarında yer almaktayız.

 

    Sorun toplumsal cinsiyet bakış açısından dolayı uygulama yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı nedeni ile bugün hala pek çok kadının yaşamını anayasal haklar kanunlar değil toplumsal bakış açısı gelenekler şekillendiriyor. Kadınların eğitimde, istihdamda, yönetime katılmada ve benzeri konularda geri planda kalmalarını bir tarafa bırakarak, bugünlerde ülkemizde kadınlar en çok sorsam, hepimizin cevabı kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ile gündeme geliyor.. Öyle ki artık her gün 2-3 kadının öldürüldüğünü duymaktayız. Ülkemizde kadına yönelik şiddet oranlarının tüm AB ve OECD ülkeleri arasında en yüksek orandadır. Oysa ki kadına yönelik şiddetin önlenmesi için birtakım eksiklik ve yanlışlıkları olsa da kanunlarımızda pek çok olumlu geniş düzenlemeler yer almaktadır. Ceza kanunumuzda, Medeni Kanunda ve özel kanunlarda kadını şiddetten koruyan pek çok hüküm ve yaptırım de yer almaktadır. Peki bu durumdan çıkan sonuç nedir; toplumsal bakış açısının cezaların caydırıcılığının çok daha önünde olduğunu ve bu bakış açısının uygulamayı dahi etkilediğini saptamak zor olmasa gerek. Kadınların eğitimde, istihdamda, yönetime katılmada ve benzeri konularda geri planda kalmaları kadına yönelik şiddeti artıran etkenlerdir. Bu nedenle temennimiz de dünya kadınlar gününün diye bir hak dayanışması gününe gerek kalmayacak bir dünya düzenine ulaşmaktır.

 
   Kadınlar gününde böyle bir etkinlik gerçekleştirerek özel bir anlam yüklemek istedik. Annelerimizin ellerini şehit verdikleri  evlatlarının adına öpmek istedik. Ülkemizi korumak için vatani görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden kahraman şehitlerimizin annelerini unutmak mümkün değildir. Bu vesile ile tüm şehit ve gazilerimizin annelerinin tüm kadınlar gününü kutlar saygılarımızı sunarız 
23.11.2024
AV. EMİN ALPER ÖZTÜRK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.