Kıymetli Meslektaşlarım, Değerli Basın Mensupları, öncelikle demokratik hukuk devletinin olmazsa olmazı, Yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden, hukukun üstünlüğünün var olmasında bıkmadan, yılmadan fedakârca çaba gösteren tüm meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutluyor, ebediyete irtihal etmiş başta başkanlarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımızı rahmetle anıyor ve siz kıymetli meslektaşlarımı saygıyla selamlıyorum.
Avukatlık Kanunu’nun1. maddesinde "Avukatlar yargının kurucu unsuru olup, bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder" denilmektedir. Yine kanun76. Maddesinde"Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumak" görevini açık bir şekilde barolara vermiş bulunmaktadır. Bu nedenle biz Avukatlar ve meslek örgütü Barolar mesleki bir faaliyet yürütmenin ötesinde aynı zamanda kamusal faaliyet yürütmekte, devletin temel ilkelerinin koruyuculuğunu ve savunuculuğunu yapmaktayız.
Avukatlar ve bağlı oldukları barolar olarak, hukukun üstünlüğünün yerleşmesi, toplumda hukuk bilincinin gelişmesi, demokrasinin kurumsallaşması, özgürlüklerin alanının genişlemesi, insan haklarının korunması için çalışır ve çaba harcarız. Bu sebeple savunmaya ve temsilcisi olan Avukatlık mesleğine verilen değer, o ulusun demokraside ulaştığı noktayı göstermesi açısından da son derece önemlidir. Avukatlar; hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesidir. Hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulu olan ‘bağımsız yargı’, yargının olmazsa olmaz koşulu olan ‘savunma’ ile anlam kazanır. Bu sebeple savunmanın olmadığı, avukata gereken değerin verilmediği yer de hak ve adalet olamayacak ve adil yargılamadan bahsedilemeyecektir. Dolayısıyla da hukuk devletinden söz edilemeyecektir.
Temelinde 'savunma hakkı' ve 'hak arama özgürlüğü' olan avukatlık, toplumsal sorunlar ve etik değerlerden daha çok maalesef yıllardır çözülemeyen sorunlarla mücadele etmek zorunda bırakılmıştır. Bu özel ve güzel günde sadece mesleğin güzelliklerini değil de sorunlarını da dile getirmekten zul duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Yıllardır bu kürsülerde dile getirilen meslek sorunlarımıza bir kez daha dikkat çekmek istiyorum.
Avukata Yönelik Şiddet
Avukata yönelik baskı, tehdit ve fiili saldırıların artması gibi kronikleşen ve giderek daha da ağırlaşan bu sorunların baroların görüşleri de alınarak bir an once çözülmesini talep ediyoruz. Özellikle belirtmek isteriz ki hiçbir meslektaşlarımızı ekonomik, sosyal ve psikolojik şiddet karşısında yalnız bırakmayacağız.
HukukFakülteleri
Hukuk fakültelerinin sayılarının artması, kontenjanlarının fazla tutulması, fakülteye giriş barajının düşük tutulması gibi sebeplerle ülkemizde Avukat sayısı giderek artmaktadır. Oysaki hukuk devletinin tam anlamıyla tesisi için olmazsa olmaz dediğimiz mesleğimizde gerek nitelik gerekse nicelik olarak kalitesinin yükselmesini temin etmek, hukuk fakültelerindeki eğitim düzeyini arttırmak, avukatların sınav, staj ve meslek içi eğitimlerine yönelik yasal düzenlemeleri bir an önce yapmak gerekmektedir. Her ne kadar adı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı olsa da kamuoyunda Avukatlık Sınavı olarak algılanan sınavın liyakat temelinde gerçek bir sınav olması gerektiğinin de ayrıca altını çiziyoruz.
Avukatlık Ücretleri
CMK ücret tarifesinde belirtilen rakamlar üzerinden Avukatlara ödenen vekalet ücretleri, Anayasal anlamda “angarya”’ nın tam karşılığıdır. Söz konusu ücretlerin en azından Resmi Asgari ücret tarifesinde belirtilen rakamlar düzeyine çıkarılması elzemdir.
İmkanı olmayan vatandaşlarımızın hukuk mahkemelerindeki haklarını araması için Baro olarak ücretsiz verdiğimiz adli yardım hizmetinde enflasyona rağmen geçen yıla göre barolara %10 daha az ödenek verildiği göz önüne alındığında artık avukatlarımıza adli yardım ücretlerini hakkettikleri tarihten aylar hatta yıllar sonra ödeyebileceğimizi üzülerek belirtmek istiyorum.
Diğer kamu hizmetlerinde olduğu gibi ve vatandaşın adalete erişimini kolaylaştırmak için tüm davalar yönünden de Katma Değer Vergisinin kaldırılması gerekmektedir.
Kamu Avukatı, Genç Avukat, Stajyer Avukat
Kamu avukatlarının, genç avukatların, stajyer avukatlarımızın sorunlarını hemen ortadan kaldırmak zorundayız.Bu mihvalde bağlı çalışan avukatların ücret ve özlük haklarının iyileştirilmesi, stajyer avukatların önündeki kanuni engellerin kaldırılması ve kamu avukatlarının ek gösterge sorununun bir an evvel çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Adalete Erişim
Günümüzün ihtiyaçlarını karşılayamayan Avukatlık Kanunu’nu;Barolar, Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı iş birliği ile en kısa sürede değiştirmek zorundayız.
Avukatın dosya incelemesinden tutun da belge ve bilgi teminine kadar karşılaştığı engelleri kaldırmak, var olan bu engelleri yargının diğer unsurlarına ve bürokrasiyede söylemek zorundayız.
Çoklu Baro
Her zaman her yerde çoklu baro düzenlemesinden vazgeçilmesi gerektiğini, baroları ayrıştırmak yerine birleştirmenin doğru olduğunu söylemekten geri kalmayacağız.
Cumhuriyetimizi namusumuz bilip,emanetine sadık evlatları olarak Ata’mızınizinde yürümeye devam edeceğimizi bir kez daha hatırlatarak; savunma makamında adalet mücadelesi veren, hukukun ve mesleğimizin tüm sorunlarının çözüldüğü güzel günlerde mesleğimizi yapmak temennisiyle,milletimizin sesi ve nefesi olan tüm meslektaşlarımın Avukatlar Günü’nü kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. 05/04/2022
Av. Emin Alper ÖZTÜRK
Niğde Barosu Başkanı